C R A F T   B E A N S

Akcesoria do kawy to nie wszystko. Liczy się dobrej jakości kawa!

Często zwracamy uwagę na akcesoria do kawy jakie kupujemy, często są to długie godziny rozmyślania zanim padnie ostateczna decyzja. Ale czy tyle samo uwagi poświęcamy na dobór dobrej jakości ziaren?

Speciality czyli najwyższa jakość.

Czy wiesz czym jest kawa speciality? Kawy speciality to najwyższej jakości ziarna, wyselekcjowane pod różnym kątem.

Czy wiesz, że…

„Wyrażenie “speciality coffee” pierwszy raz zostało użyte w 1974 roku przez Ernę Knutsen w Tea & Coffee Trade Journal. Pani Knutsen użyła tego sformułowania w celu określenia najlepszych ziaren, produkowanych w specjalnych warunkach mikroklimatycznych.„

Kawa najwyższych lotów to ta posiadająca co najmniej 80 punktów ze 100 możliwych. Takie ziarna są pozbawione różnych defektów. Wielkość ma też znaczenie, dlatego biorąc paczkę kawy speciality znajdziemy w niej ziarna o zbliżonej wielkości, pozbawione pęknięć czy ubytków.

Single origin w pigułce

Single origin, bo takie są ziarna speciality, to nic innego jak kawa z jednego rodzaju,gatunku,zbioru. Często spotykamy się z tzw. Blendami, czyli mieszankami kaw np. pod ekspres ciśnieniowy. Wymieszane ziarna uzupełniają się, zakrywając wzajemnie swoje wady, dlatego powtarzalność smaku jest dosyć łatwa do osiągnięcia. W single origin sytuacja już nie jest taka oczywista. Ziarna z tej samej plantacji ale różnych zbiorów, będą się różnić w zależności od warunków w jakich dane zbiory dojrzewały i jak bardzo ktoś o nie dbał – zrywał np. zepsute owoce. Dlatego plantatorzy tak bardzo się starają, aby ich ziarna były jak najlepszej jakości, jakości, którą nazywamy kawą speciality.

Warto zaznaczyć, że świeżo zebrane ziarna kaw speciality zazwyczaj wędrują do palarni bez pośredników. Co przekłada się na jakość, ponieważ zarówno plantatorzy jak i właściciele palarni znają się i wymieniają się doświadczeniem. Dzięki temu ziarna traktowane są z wielkim szacunkiem i miłością.

Roast Masterzy dają z siebie wszystko, aby wszystkie ziarna były równomiernie wypalone, a do tego trzeba dużo wiedzy i pratyki. Każdy błąd może słono kosztować, ponieważ koszt zakupu takiej kawy w postaci surowej potrafi być kilkukrotnie, a nawet kilkunasto krotnie wyższy od tradycyjnej Arabici z brazylii. Takie specjały bardzo często są jasno palone, ponieważ jasne palenie daje możliwość skosztowania tego co najlepsze w kawie-jej pełni smaku.

To właśnie w kawie speciality można najlepiej wyczuć smaki cytrusów czy nawet tytoniu. Często jej smak odzwierciedla to co rośnie wokół lub niedaleko niej. Dlatego kawa ta potrafi tak bardzo zaskoczyć smakiem.

Do tego przydadzą się akcesoria do kawy.

Specjalne ziarna wymagają specjalnego traktowania, dlatego dobry sprzęt będzie niezastąpiony.

Jeśli chodzi o kawy speciality to zdecydowanie polecam dripa. Zakochałem się w tej metodzie, jak tylko wziąłem pierwszy łyk kawy speciality zaparzonej właśnie tą metodą. Potrzeba dużo cierpliwości i pokory, aby wyciągnąć to co z kawy najlepsze. Ponieważ nie ma jednego przepisu na idealnego dripa. Każde ziarno, to skąd pochodzi czy nawet to ile stoi u nas na półce ma wpływ na efekt końcowy, dlatego tak ważne jest, aby ziarna były świeże i najlepszej jakości.

Kawa speciality to już niemal standard w kawiarniach. Może kiedyś zakup dobrej jakości kawy do domu będzie równie oczywisty co zakup akcesoriów do kawy z wyższej półki. Na tę często nie szczędzimy pieniędzy, ale czy na kawę również?