Jaka kawa do ekspresu przelewowego?
Stopień wypalenia kawy – najważniejszy czynnik przy wyborze kawy do ekspresu przelewowego
Ekspresy przelewowe przeżywają obecnie swoją drugą młodość. Jeszcze do niedawna kojarzone były z mało smaczną, gorzką kawą serwowaną w najtańszych lokalach gastronomicznych. Dziś ten rodzaj ekspresów wykorzystywany jest przez wielu miłośników sztuki baristycznej. W modelach przelewowych można przygotować naprawdę smaczny napar, zachwycający swoim intensywnym aromatem. Jednak, aby tego dokonać, należy sięgnąć po odpowiednią kawę ziarnistą lub mieloną.
Na co zwrócić uwagę podczas zakupu kawy do ekspresu przelewowego? Przede wszystkim na stopień palenia. W przypadku tych urządzeń najbardziej polecane są kawy jasno palone. Sięgając po produkty ciemno palone, trzeba liczyć się z tym, że napar będzie gorzki i mało smaczny, nawet po dodaniu mleka i cukru. Ponadto kupując kawę do ekspresu przelewowego, należy zwrócić uwagę na obszar pochodzenia. Do tych sprzętów poleca się szczególnie kawy jednorodne, czyli tzw. single-origin, które są uprawiane w ramach jednego obszaru geograficznego, państwa czy plantacji. Dzięki temu będziesz miał pewność, że w naparze wyczujesz smak charakterystyczny dla konkretnego typu kawy.
Kawa w ziarnach świetnym wyborem do metod przelewowych
Kawa ziarnista do ekspresu przelewowego to doskonały wybór! Ziarna świeżo zmielone przez parzeniem sprawiają, że napar ma wyjątkowy smak i aromat. Zanim jednak sięgniesz po konkretną kawę, sprawdź jej stopień palenia. Wybierając ziarna jasno palone, masz pewność, że napar będzie subtelny, a jego aromaty złożone.
Podczas zakupu kawy ziarnistej do ekspresu przelewowego, sprawdź także jej region pochodzenia i profil smakowy. Pamiętaj, że kawy z Ameryki Środkowej najczęściej są owocowe i delikatnie kwaskowe, natomiast te z Afryki mają zazwyczaj wyczuwalne aromaty kwiatowe.
Zanim sięgniesz po konkretną kawę ziarnistą, zastanów się również nad jej rodzajem. Wolisz Arabicę czy Robustę? Pierwsza z nich jest delikatniejsza i ma wyższą kwasowość. Natomiast druga - Robusta - jest bardziej wyrazista i gorzka.
Czy kawa mielona nadaje się do ekspresu przelewowego?
Jeśli nie masz możliwości zmielenia kawy w domu, możesz zrezygnować z zakupu tej ziarnistej na rzecz mielonej. Pamiętaj jednak, że powinna być ona średnio mielona, aby woda mogła równomiernie przepływać przez kawę w czasie zaparzania. Jeśli będzie zbyt grubo lub drobno mielona, to proces parzenia może przebiec w nieodpowiedni sposób.
Ponadto, jeśli kupiłeś kawę mieloną do ekspresu przelewowego, to pamiętaj, aby przechowywać ją w odpowiedni sposób. Powinieneś umieścić ją w szczelnym pojemniku, do którego nie dociera światło ani wilgoć. W przeciwnym razie może ona stracić swoje wyjątkowe właściwości smakowe.
U nas znajdziesz najlepsze kawy!
Najlepsze kawy do ekspresu przelewowego można kupić w niedużych palarniach kawy, takich jak nasza. W ofercie umieściliśmy specjalne produkty dedykowane do ekspresów, obejmujące starannie wyselekcjonowane ziarna pochodzące z różnych zakątków świata. Dostarczamy m.in. brazylijską arabicę o czekoladowo-orzechowej bazie oraz Pilankę łącząca arabikę i indyjską robustę. Dodatkowo posiadamy w ofercie kawy speciality, które podczas parzenia zachwycają swoją różnorodnością, ilością aromatów i nut smakowych. Wszystkie oferowane przez nas kawy do ekspresów przelewowych i innych są dostarczane w specjalnych, szczelnych opakowaniach, dzięki czemu zachowują one doskonałą świeżość przez długi czas. Wypalane są one przez doświadczonych specjalistów, dlatego zachwycają swoim aromatem i spełniają oczekiwania nawet najbardziej wymagających koneserów kawy.