Chemex - design na najwyższym poziomie
Pare słów o Chemexie- obecnie jedno z najpopularniejszych urządzeń do alternatywnych metod parzenia kawy. Swoim wyglądem i designem przyciąga uwagę wszystkich miłośników kawy przelewowej.
Kartka z historii
Wszystko zaczęło od Petera Schlumbohma , traktował on kuchnię jako swoiste laboratorium chemiczne, dlatego przy tworzeniu swojego ekspresu do kawy inspirował się zarówno sprzętem laboratoryjnym wykorzystywanym przez chemików (w szczególności kolbą stożkową), jak i sztuką użytkową. Projekt ekspresu opatentował w 1939 roku i jeszcze tej samej jesieni założył w Nowym Jorku firmę Chemex Corporation.
Sposób przyrządzania
Pierwszym etapem jest zmielenie ziaren gruboziarniście (około 50g). Następnie należy umieścić w karafce filtr oraz przelać go gorącą wodą. Dzięki temu kawa nie będzie miała papierowego posmaku, a przy okazji ogrzejemy karafkę. Po przelaniu filtra należy wylać wodę, która się dostała do naczynia.
Teraz można wsypać kawę do filtra i delikatnie zamieszać, aby wyrównać jej powierzchnię. Całość należy postawić na wadze i kontrolować ilość dodawanej wody. Po tym można delikatnie zacząć zalewać kawę wodą o temperaturze około 95°C. Powinno się to robić okrężnymi ruchami, zaczynając od środka naczynia. Podczas tego etapu zauważysz zachodzący proces preinfuzji - czyli wytworzenie się bąbelków na powierzchni kawy pod wpływem dwutlenku węgla w kontakcie z wodą. Im świeższa kawa, tym więcej pianki pojawi się na jej powierzchni. Odczekaj 45-60 sekund i ponownie zacznij dolewać wodę. Powinno się powtarzać ten sam krok, aż do zużycia całej wody. Całość parzenia powinna trwać około 4 minuty.
Et voila, gotową kawę można przelać do filiżanek i rozkoszować się jej bogatym smakiem
Smacznego!