Jak zrobić espresso?
Espresso to jeden z najpopularniejszych typów przygotowania kawy, który wywodzi się z Włoch i posiada ponad 100-letnią tradycję. Podaje się je w niewielkich filiżankach wraz ze szklanką wody ze względu na moc naparu, która znajduje odzwierciedlenie w jego nazwie. Na jego bazie powstaje większość napojów kawowych, takich jak, chociażby latte czy cappuccino, a metodologia jego tworzenia jest chroniona i rozwijana przez specjalną instytucję. Jakie sekrety kryje jeszcze popularne espresso?
Jak zrobić espresso?
Odpowiedź na pytanie o to, jak zrobić espresso, nie jest niestety prosta. Klasyczna receptura wskazuje, że z 7 gram kawy powinniśmy uzyskać 25 mililitrów naparu. Warto jednak mieć świadomość, że ilość użytej kawy zawsze będzie uzależniona od posiadanego przez nas ekspresu lub wybranej metody parzenia.
Espresso - co to?
Kluczem do zaparzenia naprawdę dobrego espresso jest znajomość odpowiednich parametrów ciśnienia, temperatury wody czy stopnia zmielenia i ilość kawy, a także pilnowanie czasu ekstrakcji. W związku z tym na efekt będzie rzutowała na przykład jakość posiadanego przez nas sprzętu oraz jego rodzaj. To, czy udało się nam poprawnie zaparzyć espresso, pozwoli nam określić obecność pianki zwanej cremą, która pojawia się na powierzchni naparu – powinna mieć odpowiednią grubość oraz utrzymywać się na kawie przez kilka minut. Co więcej, napar nie powinien być zbyt rzadki ani gęsty, kwaśny czy też ciężki.
Jeśli chodzi o wspomniane parametry, prawidłowe ciśnienie oscylować powinno wokół 8,5-9,5 bar, a temperatura wody musi znajdować się na poziomie 88-96 stopni Celsjusza. Czas ekstrakcji w przypadku espresso wynosi natomiast około 25-30 sekund.
Jak zrobić espresso w domu?
Wiele osób zastanawia się, jak zrobić espresso w domu. Choć bez profesjonalnego sprzętu nie osiągniemy mistrzowskiego smaku i aromatu, jest to jak najbardziej możliwe. Espresso można przygotować w ekspresie automatycznym, ciśnieniowym, a także kawiarce. W przypadku tej ostatniej zachowanie odpowiednich proporcji kawy i wody może być jednak bardziej problematyczne. Pamiętajmy również o przygotowaniu świeżej, przefiltrowanej wody, która nie powinna być wcześniej gotowana. Nie nada się również butelkowana woda źródlana czy mineralna.
Co więcej, oprócz urządzenia do parzenia warto wyposażyć się również w dobrej jakości młynek do kawy – na smak espresso będzie miał bowiem wpływ z jednej strony stopień zmielenia ziaren, z drugiej zaś ich świeżość. W określeniu, czy kawa została odpowiednio zmielona, pomoże nam wygląd cremy. Jeżeli będzie ona bardzo ciemna i będzie posiadać aromat spalenizny, to znak, że ziarna zostały nadmiernie zmielone. Natomiast w przypadku, gdy pianka przybierze jasny kolor, a napar będzie cechował się niską wyrazistością, należy założyć, że przyczyną są zbyt grubo zmielone ziarna.
Ile kofeiny ma espresso?
Panuje błędne przekonanie, że espresso to kawa o bardzo dużej zawartości kofeiny. Tymczasem w filiżance tego naparu o standardowej pojemności (25-30 mililitrów) znajdziemy zazwyczaj około 40 miligramów tego związku. Dla porównania warto wskazać, że w kubku kawy mającym pojemność 120 mililitrów, mamy do czynienia z nawet 2 czy 3-krotnie większą ilością kofeiny, która jest uzależniona od wybranego sposobu parzenia.
Pamiętajmy, że optymalna dawka espresso na 1 dzień to 3-4 filiżanki – wówczas picie naparu wiąże się z korzyściami zdrowotnymi. Przekroczenie tej dawki może się natomiast wiązać ze wzrostem ryzyka zachorowania na choroby serca.
Jaka kawa do espresso?
Espresso powinno uwydatniać aromaty i smaki zawarte w ziarnach. Jeśli więc zastanawiamy się, jak zrobić espresso w domu, powinniśmy również zadbać o odpowiedni wybór kawy. Ważne, by była średnio lub ciemno palona, co wiąże się z niższym poziomem kwasowości. Co więcej, powinna być również wypalona nie wcześniej niż w ciągu ostatnich 6 miesięcy, co pozwoli wydobyć z ziaren więcej aromatu.
Jak podawać espresso?
Przygotowując espresso należy zadbać o kwestię wydobywania aromatu na różne sposoby – wybór kawy to tylko jeden z nich. Bardzo ważny jest również sposób podawania naparu. Pełnię jego smaku osiągniemy serwując go od razu po zaparzeniu w podgrzanej filiżance o pojemności 50-60 mililitrów. Nie należy również zapominać o szklance wody, którą pije się przez skosztowaniem kawy w celu oczyszczenia kubków smakowych. Dzięki temu aromaty naparu są znacznie lepiej wyczuwalne. Aby woda dobrze spełniła swoje zadanie, powinna być czysta i niegazowana.
Jak pić espresso?
Powyżej opisaliśmy klasyczny sposób na to, jak podawać espresso. Można je jednak wykorzystać jako bazę do większych napojów - na przykład americano; kaw mlecznych - w tym cappuccino czy latte, a także zimnych napojów, takich jak tonic espresso czy orange espresso.
Według włoskiej tradycji, kawy mleczne pija się rankiem, do godziny 11. Klasyczne espresso natomiast podaje się zazwyczaj po posiłku i wypija w kilku łykach. Do naparu można dodać nieco cukru. Po wypiciu kawy warto ponownie oczyścić kubki smakowe z pomocą wody.