Kawa mrożona to dobry sposób na co raz cieplejsze dni. Chcesz poznać przepis?
Prosty i szybki sposób na ochłodę to właśnie kawa mrożona. Nie każdy kawosz jest fanem kawy mrożonej. Ja też raczej rzadko pijam taką kawę.
Ale zawsze chętnie nią częstuję.
Frappe – to był przypadek
Kawa powstała zupełnie przez przypadek. Wynalazł ją pracownik firmy Nestle, który podobno będąc na targach, chciał napić się kawy. Niestety okazało się, że nie miał dostępu do wrzątku co skłoniło go do zalania kawy rozpuszczalnej zimną wodą.
Zimną kawę przelewał między szklankami, aż powstało sporo piany.
Kawa okazała się być pyszna i tak powstał jeden z najbardziej popularnych mrożonych napojów na bazie kawy.
Kawę frappe możemy przyrządzić w prosty sposób, używając wyżej wymienionej metody.
Lecz preferuję shaker.
Do shakera wlewamy zaparzone espresso i 100 ml mleka. Oczywiście możemy zastąpić espresso kawą rozpuszczalną jak zrobił to nasz grecki przyjaciel, ja jednak preferuję świeżo paloną kawę. Dodatkowo wrzucamy 3-4 kostki lodu. Shakujemy i przelewamy do szklanki typu long. Wrzucamy słomkę, wedle uznania dekorujemy bitą śmietaną.
Kawa mrożona z blendera
Uwielbiam urządzenie jakim jest blender, szczególnie wolę te mniejsze. Poza koktajlami owocowymi pozwala on nam na przyrządzenie bardzo dobrej kawy mrożonej o smaku czekoladowym.
Przepis jest na jedną porcję, ale w zależności od posiadanego blendera możemy jednocześnie przyrządzić kawę dla większej grupki osób.
Do blendera wlewamy procję espresso, dodajemy 100 ml mleka i wrzucamy 2 gałki lodów czekoladowych. Blendujemy i tak naprawdę kawa jest już gotowa. Jednak możemy jeszcze chwilę poświęcić na przystrojenie szklanicy. W zasadzie blender jest o tyle wygodny, że możemy zrobić to podczas blendowania. Szklankę typu long polewamy sosem czekoladowym od środka. Powoli przelewamy zawartośc blendera do szklanki. Tutaj również przyda się słomka. Dekorujemy górę bitą śmietaną, którą również polewamy sosem czekoladowym lub posypujemy kakao. Dla bardziej zaopatrzonych proponuję włożyć jakieś ciastko lub rurkę z nadzieniem w bitą śmietane. Goście na pewno będą zachwyceni taką kawą.
Czytaj też: POZNAJ TOP 3 KSIĄŻKI W KTÓRYCH KAWA GRA GŁÓWNĄ ROLĘ.
Czytaj też: CZYM JEST YERBA MATE?
Kawa na lodzie
Jest to opcja dla leniwych. Ale za to bardzo smaczna. Wystarczy, że mamy zaparzoną porcję espresso. Podłużną szklankę wypełniamy do 3/4 lodem. Teraz zalewamy ją kawą. Tutaj możemy jeszcze dodać jakiś syrop np. klonowy. Resztę wolnego miejsca wypełniamy zimnym mlekiem i wkładamy rurkę. Tak przygotowana kawa nie dość , że jest bardzo smaczna, to bardzo szybka do przygotowania. Proponuję przed wlaniem mleka włożyć rurkę do szklanki. Dzięki temu nie zepsujemy efektu jaki powstaje, gdy kawa miesza się z mlekiem. Taką kawę podajemy gościom i czekamy na pochwały:)